• 03 / 766 18 38
  • Maa-vrij van 8.00u–19.00u
  • Truweelstraat 114, 9100 Sint-Niklaas

Veelgestelde vragen

Na de openingsuren van De Vlier kan je terecht op het nummer van de huisartsenwachtdienst: 03 777 60 60. In het weekend, vanaf vrijdagavond 19u moet je de huisartsenwachtpost consulteren: 03 361 0 361. Je betaalt de consultatie zelf. Nadien breng je het getuigschrift binnen in het centrum. De Vlier betaalt je terug volgens het terugbetalingstarief van het ziekenfonds. Het remgeld betaal je zelf. Je moet wel steeds de dokter van wacht raadplegen.

Indien je zelf niet naar het centrum kan komen, komen de zorgverstrekkers - huisarts, verpleging en kinesiste - op huisbezoek.
Een huisbezoek van de huisarts vraag je best aan voor 10u. De dokter zal je terugbellen om verder af te spreken.

Een consultatie bij een specialist wordt terugbetaald door het ziekenfonds. U kan zelf kiezen bij welke specialist u langsgaat. Voor een goede opvolging van uw dossier, raadpleegt u best eerst de huisarts alvorens een afspraak te maken bij een specialist.
Indien onze huisartsen u doorverwijzen naar een specialist, kan u bij het onthaal terecht voor ondersteuning.

Bij opname in het ziekenhuis vermeld je best dat je bent ingeschreven in een wijkgezondheidscentrum. Als je na een opname kinesitherapie of verpleging nodig hebt, neem dan zo vlug mogelijk contact op met het wijkgezondheidscentrum, zodat we tijdig met de nazorg kunnen beginnen.

Het wijkgezondheidscentrum werkt samen met een extern labo, onder andere voor bloed- en urineonderzoeken. Het labo wordt rechtstreeks betaald door het ziekenfonds. Enkel het remgeld moet je zelf betalen. Het labo stuurt hiervoor een factuur naar uw thuisadres.

Wijkgezondheidscentrum De Vlier legt een globaal medisch dossier aan voor alle ingeschreven patiënten. In het GMD worden alle gegevens bijgehouden over je gezondheid zoals je medische voorgeschiedenis, geneesmiddelengebruik, gevolgde behandelingen en verslagen van specialisten en andere zorgverstrekkers.
Als u tussen de 45 en 75 jaar oud bent, kan de huisarts samen met u jaarlijks preventieve gezondheidsmaatregelen overlopen (op basis van een checklist) die u kunnen helpen om gezond te blijven (GMD+). De huisarts houdt hierbij rekening met uw persoonlijke en familiale voorgeschiedenis uit uw GMD. Patiënten worden hiervoor uitgenodigd door onze artsen, u kan er ook zelf naar vragen tijdens uw consultatie.

Kinderen van gescheiden ouders, waarvan één ouder ingeschreven is, kunnen zich inschreven bij het wijkgezondheidscentrum. Ze worden ingeschreven buiten het forfaitair systeem. Wanneer ze bij de ouder in Sint-Niklaas verblijven en zorg nodig hebben, kunnen ze hiervoor bij onze zorgverstrekkers terecht. Wij rekenen deze consultaties rechtstreeks af bij het ziekenfonds via de derdebetalersregeling.

Mensen zonder wettig verblijf die in Sint-Niklaas wonen kunnen bij het OCMW terecht voor een medische kaart (= gele kaart). Deze kaart geldt als betalingsverbintenis voor medische zorg en medicatie. Patiënten met een gele kaart kunnen zich inschrijven bij De Vlier. Zij kunnen kosteloos terecht bij de artsen, verpleging en kinesisten van het centrum. De betaling gebeurt rechtstreeks door het OCMW. Indien een labo-onderzoek of medicatie nodig is, wordt een attest ‘Dringende Medische Hulp’ opgemaakt. Ook deze kosten (indien nomenclatuurcode of lijst OCMW) worden ten laste genomen door het OCMW.

Uw vraag niet teruggevonden? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren.