• 03 / 766 18 38
 • Maa-vrij van 8.00u–19.00u
 • Truweelstraat 114, 9100 Sint-Niklaas

Aanbod

Zwangerschapsopvolging

Zwangerschapscentrum De Wase Kiem wil elk gezin de kans geven op een gezonde start.

Zwangere vrouwen uit het Waasland kunnen terecht bij De Wase Kiem voor een opvolging gedurende de ganse zwangerschap.

In eerste instantie richt het centrum zich naar vrouwen uit kansengroepen. Het kan hierbij gaan om financiële armoede, tienerzwangerschappen, ongewenste zwangerschappen of (toekomstige) ouders met psychiatrische of drugproblemen.

Wie kan er terecht bij De Wase Kiem?
Patiënten van wijkgezondheidscentrum De Vlier alsook iedere zwangere vrouw uit het Waasland. Vrouwen kunnen doorverwezen worden via de huisarts of sociaal werker uit regio Waasland. Ze kunnen ook zelf contact opnemen, en dit op elk moment van de zwangerschap.

Er wordt voor elke zwangere vrouw een individueel en groepstraject uitgewerkt. Het groepstraject bestaat uit maandelijkse bijeenkomsten die begeleid worden door een vaste vroedvrouw. De vroedvrouw die de groep opstart, begeleidt deze groep doorheen de ganse zwangerschap. Een groep bestaat uit maximum tien zwangere vrouwen met een gelijkaardige zwangerschapstermijn.  Er vinden 8 groepslessen plaats, waarvan 7 prenataal en 1 postnataal. De eerste sessie start rond 12 weken zwangerschap. Groepssessies gaan door op een locatie, die aansluit op de woonplaats van de zwangere vrouw. 

Zwangerschapsopvolging

Aansluitend op een groepssessie, wordt ook een individueel consult gepland bij de vroedvrouw, de huisarts of de gynaecoloog, afhankelijk van de periode in de zwangerschap. Alle afspraken bij huisarts, vroedvrouw en gynaecoloog worden vastgelegd en op tijd meegedeeld. Patiënten zijn echter niet verplicht om bij elke zorgverlener in het centrum op consultatie te komen. Patiënten kunnen ook een eigen huisarts of gynaecoloog hebben die hen verder opvolgt tijdens de zwangerschap. Het volgen van het groepssessies en de individuele consulten bij de vroedvrouw zijn echter wel een voorwaarde om in te stappen in het traject.

Naast een medische opvolging, kunnen de zwangere vrouwen ook terecht bij een kansenwerker of sociale werker van Huis van het Kind of Kind & Gezin. Elk gezin dat niet de draagkracht of vaardigheden heeft om een aantal noden en hulpvragen zelfstandig op te nemen, of onvoldoende omkadering geniet, kan er terecht voor een intensieve begeleiding doorheen de zwangerschap. Ook een individuele doorverwijzing naar kinesiste of diëtiste is mogelijk. 

Groepslessen gaan door in: 

 • Sint-Niklaas: Huis van het Kind, Kazernestraat 35
 • Waasmunster: Sociaal Huis, Molenstraat 41
 • Lokeren en Moerbeke: Huis van het Kind, Sportlaan 2
 • Temse: Lokaal Dienstencentrum 't Achterpoortje, Kouterstraat 3
 • Kruibeke: Dorpshuis De Duizendpoot, Geeraard De Cremerstraat 36
 • Beveren: Sociale Campus, Pareinlaan 1
 • Sint-Gillis-Waas: Welzijnshuis, Zwanenhoekstraat 1A
 • Stekene: Huis van het Kind, Zavelstraat 30

De opstart van zwangerschapscentrum De Wase Kiem (uitbreiding van de Kiem Sint-Niklaas) werd mogelijk gemaakt met projectsubsidies van LEADER voor Noord-Waasland en VVSG voor Zuid-Waasland en de medewerking en steun van alle deelnemende steden en gemeenten. De deelnemende gemeenten blijven De Wase Kiem na het einde van de projectsubsidies financieel steunen.  

De zwangere vrouwen kunnen kosteloos instappen in het zwangerschapstraject. De groepsbijeenkomsten en de individuele consulten worden rechtstreeks afgerekend bij het ziekenfonds of OCMW.

Team:

 • Sofie De Saedelaere: coördinator - 0472 76 82 69
 • Katherine Snoeck: administratieve projectmedewerker - 0470 53 42 86

Voor meer info kan u terecht bij dekiem@wgcdevlier.be of of op de website www.dewasekiem.com.